Friday, May 30, 2014

15 iseloomujoont, mis põhjustavad haigusi

Link, kus on teksti rohkem kui siinses postituses: http://alkeemia.ee/artiklid/Motle-end-terveks-15-iseloomujoont-mis-pohjustavad-haigusi/l-12/c-1075/

1. Armukadedus põhjustab onkoloogilisi haigusi ja nõrgestab immuunsüsteemi.

2. Kättemaksuhimulisus põhjustab unetust ja kõrihaigusi.

3. Võimetus olukordi lahendada põhjustab kopsuhaigusi.

4. Moraalipõhimõtete puudumine põhjustab kroonilisi haigusi, nakkushaigusi ja nahahaigusi.

5. Liigne kategoorilisus või põikpäiselt oma uskumustest kinnipidamine põhjustab suhkruhaigust, migreeni ja põletikke.

6. Valetamine põhjustab alkoholismi, seenhaigusi ja nõrgestab immuunsüsteemi.

7. Agressiivsus põhjustab maohaavu, kõrvetisi ja soolatüükaid.

8. Kinnisus põhjustab skisofreeniat ja neeruhaigusi.

9. Õelus põhjustab epilepsiat, astmat ja aneemiat.

10. Konfliktsus põhjustab kilpnäärme laienemist.

11. Loidus põhjustab suhkruhaigust.

12. Vastuolulisus või tujukus põhjustab viljatust.

13. Julmus ja kalduvus teisi solvata põhjustab suhkruhaigust ja südamehaigusi.

14. Ärevus, muretsemine põhjustab seedimisprobleeme, südame- ja nahahaigusi.

15. Ahnus põhjustab onkoloogilisi haigusi, rasvumist ja südamehaigusi.
- See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Motle-end-terveks-15-iseloomujoont-mis-pohjustavad-haigusi/l-12/c-1075/#sthash.nNSajZPa.dpuf

Teeseen

link jutule: http://static.inimene.ee/index.php?sisu=teemakeskus&central_id=43&article_id=566

Terviserüübet teeseenest

AdTech AdKahjuks teeseent poes ja apteegis ei müüda – seda antakse käest kätte nagu kingitust. Kellel õnnestub see tuttava käest saada, on õnnega koos.
Teeseen sisaldab hulganisti tervisele kasulikke elusorganisme, põhiliselt kasulikke pärmiseeni ja äädikhappebaktereid. Veel on teeseenes vitamiine (C-, D-, P- ja B-rühma), orgaanilisi happeid (õunhape, piimhape, oblikhape, äädikhape jt) ning hulganisti ensüüme.
Selle kultuurseene tegevus ja elukeskkond baseerub magustatud teel. Mida magusam on tee, seda intensiivsemalt areneb seen. Seen ise areneb purgi pealmises osas vedeliku peal ja hapendab jooki meeldiva maitseni 7–8 päeva jooksul. Sel teel saame magus-hapu joogi, mida kasutataksegi ravi eesmärgil. Tavaliselt vajab seen oma arenguks 10%-list suhkrulahust. Seene pealmine osa on limane ja sile, omades küllaga äädikhappebaktereid. Alumises osas on lima vähem, see rohkem reljeefne ja seal leidub pärmitaolisi seenekesi. Seen paljuneb pidevalt ja tal tekivad uued kihid, mida saab jagamiseks edukalt kasutada (eralduvad hästi üksteisest).
Selles seenes toimuvad tänu suhkrule pidevalt keerulised biokeemilised protsessid, kuni tekivadki organismile ravijõuga ühendid. Parema maitse saamiseks kasutatakse seene arenguks mitte üksnes suhkruvett, vaid eraldi valmis keedetud ja jahutatud taimeteed (must või roheline tee; piparmünt, meliss või teised meeldiva maitsega toidutaimed)
Teeseent peetakse looduslikuks antibiootikumiks (tal on antibakteriaalne toime) ning see tugevdab organismi. Seenejook mõjub hästi südamele ja liigestele, soodustab seedimist, reguleerib vere kolesteroolitaset, ergutab maksa ja sapi tööd.

Kuidas seenejooki valmistada

Keeda tee valmis:
• vala üle 1 tl purustatud teelehti 1,5–2 l keeva veega
• lase tõmmata 15–20 minutit, lase jahtuda toatemperatuurini, kurna
• aseta kiht või tükk seenest 2 l laia suuga purki
• sega tee hulka suhkur, vähemalt 100 g 1 l tee kohta
• vala seen magusa teega üle
• kata purk marliga, et õhk pääseks hästi juurde
• hoia toatemperatuuril päikese eest kaitstud kohas

Jooki võib kasutada juba paari päeva pärast, kuid selles on veel vähe kasulikke toimeaineid. 10–14 päeva pärast on vedelik täiesti ära käärinud, seen on tõusnud pinnale, mitmekordselt kasvanud ja moodustunud uued kihid. Neid võib nüüd abivajajatele jagada (anna ikka nooremaid kihte).
Kui jook läheb lõpupoole liiga hapuks, võib vees lahustatud suhkrut juurde lisada. Mõni paneb kokkuhoiuks 3 l purgile ainult paar lusikatäit suhkrut, kuid siis tekib joogis hoopis vähem kasulikke toimeaineid.

Seene hooldus
Teeseen tuleb kord kuus purgist välja võtta ja toatemperatuuril veega puhtaks pesta. Kui teejook pole sogaseks muutunud, kalla see välja ja kurna tagasi.
Puhastades tuleb ära võtta vanad seenekihid, sest need ei ole terviseks ja muudavad tõmmise sogaseks.

NB!
• Joo ainult läbipaistvat seenejooki – sogane ja liiga hapu tee toob kasu asemel ainult kahju.
• Ettevaatlikud olgu need, kellel on mao ülihappesus või tundlikkus äädika suhtes (jooge algul prooviks pool klaasitäit).
• Teeseenejooki ei soovitata juua raseduse ajal, küll aga võib sellega nahka määrida ja kurku kuristada.
• Ravi puhul tarvita seeneteed alati 30–60 minutit enne sööki.
• Suhteliselt suure suhkrusisalduse tõttu annab jook palju kaloreid.

Mille puhul ja kui palju

Angiin, igemepõletik, külmetushaigus:
• joo kuni 6 kl päevas alati enne sööki 5–6 päeva vanust teed (võib ka vanemat, kuid siis vähem), ravikuur kestab 3–5 päeva järjest
• kurista kurku 4–6 korda päevas 8–10-päevase tõmmisega 3–5 päeva jooksul

Veresoonte lupjumine, liigesehaigused:
• joo vähemalt 4 kl päevas 5 päeva vanust teed pikema aja jooksul

Kõrgvererõhktõbi, vere kõrge kolesteroolisisaldus:
• joo 8–10 päevast teed 1 kl korraga 2–3 korda päevas pikema aja jooksul

Peavalu:
• joo 6–8 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas kuni 4 nädala jooksul

Seedehäired, jämesoolepõletik:
• joo vähemalt 10 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas 1 kuu jooksul; pea paar päeva vahet ja jätka

Nahahaigused (ka vistrikuline rasune näonahk, seenhaigused):
• leota 10–12 päevases teejoogis marlist salvrätt ja pane haigele kohale 20–30 minutiks; vaheta salvrätti, protseduur võiks kokku kesta 3–4 tundi päevas
• suus oleva seenhaiguse korral tuleb kuristada teejoogiga vähemalt 6 korda päevas

Küüneseen:
• pane ööseks küünele tükike teeseent, sile pind ülespoole, kata kilega, seo kinni ja jäta peale terveks päevaks (4 päeva ära pese küüsi), protseduuri korrata pidevalt

Abiks söögitegemisel:
• Seenejoogist võib teha huvitava maitsega karastusjooke, lisades sidrunit või mõnda meelepärast mahla, kuid see on maitsev ka niisama.
• Võib valmistada ka heamaitselise äädika, milleks peab teeseenejook seisma vähemalt 2 kuud. Seejärel kurna läbi mitmekordse marli ja kuumuta aeglasel tulel umbes 1 tund, kurna veel kord ja jahuta. Võib lisada ka sidrunit, nii saab imepärase äädika toitude maitsestamiseks. Liig hapuks läinud seenejooki võib kasutada liha marineerimiseks (hoida teejoogis umbes 2 tundi)
• Seenejoogiga saab maitsestada ka toorsalateid ja õlikastmeid.

Aive Luigela
toitumisspetsialist ja loodusravi austaja

Wednesday, May 28, 2014

VÄE SUURENDAMISE PALVE.


VÄE SUURENDAMISE PALVE.
Tekst on võetud fb'st Hingeabi kooli pildi kirjeldusest https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1428835184053460&set=a.1386810304922615.1073741828.100007809763221&type=1&theater

Hommikul suheldes Emakese Maaga ( Jumalanna Gaia ), teda tänades ja tehes maandust, ütles ta mulle, et mul on vaja uue etapi jaoks ettevalmistusi teha.
Palus mul võtta paberi ja üles kirjutada palve, mis seotud väe suurendamisega.
Küsisin , kas võin selle teile edastada, siis Gaia ütles, et kindlasti, sest selleks info
antaksegi, et ka teised saaksid enda arendamisega tegeleda.
Palun lugege seda palvet kõva häälega Kõiksusele, et tema korraldaks teile vajalikud liikumised selle protsessi jaoks. Loe keskendudes ja olles kohal iseenda juures.

PALVE.

Mina .......( nimi ) selles kehastuses hingena palun enda väe tasandi võimendamist ja suurendamist.
Olen oma arenguga sellises etapis, kus olen valmis tõusma uuele kõrgemale tasandile ja võimeline vastu võtma suuremal hulgal valgust ja armastust.
Palun sellega seoses üle vaadata kõik minu kehad ( emotsionaal, mentaal, eeter, karmakeha ), kanalid ja tšakrad, et kõik saavad olla vastavuses uute võimsate energiate sobitamiseks.
Palun läbi teha täielik puhastus ja korrastus minu olemuses , et saan alustada väe suurendamise protsessi.
Aitäh !

Peale selle palve lugemist soovitan olla paigal, pikali, istudes , kuulata meditatiivset muusikat ja TUNNETADA, mis hakkab toimuma teie kehas.

Palju inglikesi teile abiks !

Tuesday, May 27, 2014

Psoriaas - ravi nipp

Juhtusin lugema fb grupis 'šamaanid, teadjad, ravitsejad' ühte teematõstatamist psoriaasi kohta. Olen ka varasemalt samalaadseid küsimusi seal näinud, nii et teen siis siia ühe postituse selle kohta, kuidas minu isa psoriaasi ravis.

Psoriaas on tal olnud juba pikka aega ja ta on saanud igasuguseid kreeme ja rohtusid peale määrimiseks. Küll on määrinud end meresoolaga ja tõrvaseebiga. Kõik need abivahendid on küll leevendanud olukorda, kuid päris välja pole haigust ravinud. Psoriaasi tõttu on ka liigesd nii palju kannatada saanud, et välja on vahetatud nii puus kui põlv (kunstliigesed). NB, kes veel ei tea, siis psoriaas mõjutab tugevalt ka liigeste tervist (kuluvad kiiremini).
Aga siin on üks nipp, millega minu isa sai oma käsivartelt psoriaasivallutustest lahti:
Võta TÄIESTI VALGE paber (ilma ruutude, joonte ja pastakakriipsudeta), kortsuta see kägarasse ja pane taldrikule. Nüüd süüta paber põlema ja lase sel lõpuni põleda. Siis puhu tuhk taldrikult kraanikaussi (ohutuse mõttes ei soovita prügikasti puhuda, äkki läheb uuesti põlema). Taldriku põhjale jääb õhkõrn kollakas kirme, mis tuleb ruttu-ruttu psoriaasilaikudele määrida. Tegutsema peab väga kiiresti, sest kui see kollakas kirme ära jahtub, siis ei saa seda enam taldriku küljest kätte.
Seda protseduuri on soovitatav teha igal õhtul (pärast pesu) täpselt nii kaua, kuni psoriaasilaigud on kadunud.

Väike soovitus kogu protseduuri jaoks. Ärge tehke seda väikeste laste juuresolekul. Seda ennekõike tuleohutuse eesmärgil.

Kuna psoriaas on pärilik, siis pean ka mina arvestama sellega, et kuldsetes viiekümnendates võin mõne liigese välja vahetada. Praegu elan päris hästi, sest mul on vaid vaskapoolsel küünarnukil üks ca 1cm suurune kare laiguke, mis annab end stressirohketel hetkedel hästi tunda. Kuna ta mul vaevusi ei tekita, siis pole enda nahal paberipõletamisprotseduure teinud. Pigem on see väike laiguke mulle teejuhiks, ta annab õigel ajal märku, et aeg on oma stressidega tegelema hakata. Inimene on ju muidu nii loll tegelane, et ta ei saa teinekord enne üldse stressist arugi, kui keha pole sellest märku andnud. :D

Monday, May 19, 2014

Suhkruhaiguse ravi


Originaaltekts on copitud siit http://www.remedyway.ee/suhkruhaigus

Suhkruhaigus

Webbyt
SitemapSisukaart PrintPrindi
Webbyt
 
Suhkurdiabeedi ehk suhkurtõve väljaravimine oma tegutsemisega ja looduslike vahendite kaasamisel                   
  • V. ja L. Mihkelsoo 2014a. lõpus ilmuva teatmiku „Isetervendaja käsiraamat“ teise osa „ Sinu organism on võimeline välja ravima igasuguse haiguse (ka vähi), ainult aita teda“ väljavõte vastavast peatükist
  • Mõeldud neile, kes on läbi lugenud ja hakanud tegutsema V. ja L. Mihkelsoo teatmiku„Isetervendaja käsiraamat", esimese osa
    „Avasta ja kõrvalda kõik sinu organismis tekkinud funktsioneerimise takistused“
     (edaspidi ITK)
    järgi
  1. Lähtealused
► Suhkurdiabeet ehk suhkurtõbi (rahvakeeles suhkruhaigus) on  süsivesikute ainevahetuse häire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliini tootmisest, insuliini toime nõrgenemisest ja suhkru sisalduse suurenemisega veres.Kui insuliini tootmine kõhunäärmes üldse puudub või on niivõrd langenud, et ilma insuliini välispidiselt sisseviimata organismi elutegevus muutub võimatuks (üldse pikapeale katkeb), siis öeldakse, et haigel on I tüüpi, teistel juhtudel II tüüpi suhkurdiabeet. Suhkurtõbi ilmutab ennast, kui insuliini süntees organismis langeb 50% -selt alla või ta ei saa enam hakkama rakkude suurenenud insuliinresistentsuse tõttu. II tüüpi suhkurdiabeet – kui organismi mitte aidata, läheb pikapeale üle I tüübiks.
► Suhkurtõve meditsiinilise ravi puhul ei tegelda üldse kõhunäärme tegevuse normaliseerimisega, tema taastamisega, insuliini sünteesi ja tarbimise mehhanismide funktsioneerimise taastamisegajne. Kaasaegne meditsiin tegeleb organismi insuliini süstimisega (asendusteraapia) või tablettide määramisega ja haige väljaõpetamisega, kuidas dieediga, kehakaalu vähendamisega, liikumise osakaalu suurendamisega saaks haige oma haigusega edasi elada.  
► Juba ammu on teada, et suhkurdiabeeti on võimalik täiesti 100%-selt välja ravida sõltumata tema tüübist. Tänu tänapäevaste vereanalüüside võimalustele on tervenemise protsessi võimalik pidevalt jälgida. Kuid haiged ei tea seda. Väga paljud nendest ei usu või neile on haigusega kasulikum ja mugavam elada, nagu näitavad küsitlused mitmetes riikides. Tavaliselt 80% juhtudel suhkurtõbi muutub krooniliseks ja pärast 20-30 aastat haiguse kestmist võib elu üldse lõppeda.
  1. Millel baseeruvad suhkurtõve väljaravimise võimalused
    ► Kõhunäärme insuliini sünteesivad rakud (beeta-rakud) on võimelised uuesti tekkima(taastuma, regenereeruma, kasvama) sisemiste ja väliste tegurite mõjul (õige stimuleerimine, vajalike tingimuste tagamine). Beeta – rakkude hulk kõhunäärmes muutub elutegevuse käigus dünaamiliselt. Nende hulk on võimeline kasvama olukorras, kui rakud tungivalt vajavad glükoosi ja viimast on veres küllaldaselt (rasvumine, rasedus, insuliinresistentsus).
  • Suhkurhaiguse jälgimisel on teadlased märganud juhtumeid, milledes beeta-rakud regenereeruvad ja nende hulk suureneb.
  • On tõestatud, et organism võib beeta-rakke paljundada, taastada, luua luuüdi tüvirakkudest diferentsineermise teel, tekitada neid kõhunäärme kanalite seinte kiiresti jagunevatest rakkudest, kõhunäärme teistest rakkudest. Beeta-rakkude ülesandeid võivad isegi hakata täitma teised kõhunäärme saarekese rakud stimuleeritud endogeense ümberprogrammeerimise, ümberprofileerimise teel.

    ► Organismi taastamise ja iseravivad jõud on võimalik suunata aktiveerimise või epigeneetilise mõjutuse kaudu glükoosi taseme normi viimiseks veres (vt raamatut ITK, ptk 11, 21).


    Lugejate ja konsultatiivselt pöördunute palvel on algmaterjalile lisatud informatsioon:
    _________________________________
     On võimalik hästi kompenseerida omavahel organismis veres olevat glükoosi taset, päevas süstitava insuliini või võetavate tablettide hulka. Milleks seda on vaja?:

    ⇔ üleliigne glükoos veres on alati organismile ohtlik. Näitena põhilised võimalikud ohud:
  • areneb rahutus, hajameelsus, nõrkus, unisus, peavalud, peapööritused, migreen, lastel õppeedukuse langus, vähene või hüperaktiivsus
  • läheb korrast ära mineraalide balanss organismis (võib tekkida vase ja kroomi defitsiit, langeb kaltsiumi ja magneesiumi omastavus), väheneb organismis E vitamiini hulk, langeb valkude omastamine
  •  nõrgeneb vastupidavus infektsioonile, suureneb kolesterooli hulk veres, arenevad paistetused üleliigse vee kogumise tõttu
  • langeb kudede elastsus, tõuseb vererõhk, arenevad südamehaigused, aeglustub aju tegevus
  • arenevad seedetrakti haigused, rasvumine, ateroskleroos, osteoporoos, poliomieliit, toiduallergia, katarakt, Parkinsoni tõbi, Alzheimeri tõbi, depressioon, apenditsiit, hemorroid
  • suureneb maks, neerud, areneb kudede vananemine, käivitub enneaegne vananemine
  • tekivad sapikivid,  podagra, ekseem, epilepsia hood, veresoonte laiendid
  • hakkavad arenema autoimmuunsed haigused (sh artriit, astma, mitmene skleroos)
  •  ägeneb senini organismis vaikselt arenevate vähkrakkude kasv





     
  •  







  •  üleliigne insuliin:
  • Sissesüstitavat võõrast ja tihti poolsünteetilist insuliini organism vaatleb alati kui võõrainet, kui antigeeni ja hakkab sellega võitlema, nõrgestades sellega ennast, oma immuunsüsteemi. Ta ei saa enam piisaval ulatusel taastuda ja iseterveneda tekkivate haigestumiste puhul. Igasugune (endogeenne - organismi poolt sünteesitav või eksogeenne - organismi süstitav) üleliigne insuliin organismis toimibalati toksiliselt. Näited tema negatiivsest mõjust:
  • stimuleerib rasvumist (ülekaalulistel on alati üleliigselt insuliini veres)
  • suurendab luukoe lagundamist, osteoporoosi arengut, soodustab kilpnäärme põletikuliste ja autoimmuunsete haiguste arengut
  • stimuleerib kroonilisi põletikke, vähirakkude kasvu
  • suurendab rasvade sünteesi maksas, langetab rasvade kasutamise võimalust energia tootmiseks, blokeerib organismis olevate üleliigsete rasvade lõhestumise ja nende edaspidise ärapõletamise, soodustab üleliigse glükoosi ladestumist rasvrakkudes, käivitab punnide, kõõma, seborröa tekkimist
  • stimuleerib lihasrakkude kasvu veresoonte ümber, kitsendab, lõhub ja ummistab kapillaare, artereid, stimuleerib trombide arenemist ja kasvu
  •  suurendab infarktide ja insultide tekkimist (tavalisel inimesel isegi pärast ohtrat söömist, mille puhul järsku tõuseb insuliini tase, võib tekkida insult või infarkt)
  • suurendab vererõhku (50% juhtudel kõrge vererõhk on inimestel, kes süstivad üleliigselt insuliini või on rakkude insuliiniresistentsus)
  • tekitab astmat, bronhiiti, hingamisteede põletikke, impotentsust, jäsemete tundlikkuse vähenemist
  • nõrgestab organismi kaitset vabade radikaalide hävitava toime eest ja sellega lühendab eluiga
  • kiirendab lühinägelikkuse teket, juuste väljalangemist, paljude krooniliste haiguste ja vähi arengut.

    Kui mitte suhkruhaigel inimesel on alust kahtlustada ülaltoodud näidete põhjal üleliigset endogeenset insuliini sisaldust veres, siis tuleb lasta teha insuliini sisalduse analüüs veres. Normaalne sisaldus (referentsväärtus) kõigub piirides 3-20(23-29) mlU/L. Üleliigse insuliini puhul see näitaja on üle 30. Sellisel juhul tuleb kõigepealt toitumisega ja taimedega hakata tõstma keharakkude insuliini tundlikkust. 
    _________________________________
    _________________________________



    ► On võimalik korrastada ja normaliseerida seedetrakti tegutsemine õige toitumisega ja tegutsemisega (vt ITK, ptk 9, 10,12, 13) ja sellega tagada tema limaskestades inkretiini grupi hormoonide (eriti hormoonpeptiid GLP-1) sünteesimise ja tegutsemise. Viimaseid vajab organism seedetraktis oleva toidukördi liikumise kiiruse reguleerimiseks (sellega reguleerides glükoosi verre sattumise kiirust), insuliini sünteesimise ja eraldumise stimuleerimiseks, uute beeta - rakkude kasvu stimuleerimiseks kõhunäärmes.

    ► Ravimtaimed on võimelised mõjutama glükoosi taset veresLooduslikud vahendid on suutelised aktiveerima kõhunäärme beeta – rakkude regeneratsiooni või uute loomist (insuliini sünteesi ja eraldumist), taastama rakkude vajalikku tundlikust insuliini suhtes ja peatama beeta - rakkude autoimmuunse hävitamise.
  • Kaasaegne meditsiin kasutab üle 270 nimetuse taimi (ravimtaimed, puuviljad, marjad, köögiviljad, pähklid jne), milledest 200 taime avaldab otseselt või kaudselt glükoosi taseme madaldamise toimet veres, toimivad insuliini sarnaselt. Näiteks nõges, võilill, nurmenukk, teeleht, takjas, sigur, naistepuna, põldosi, kalmus, hanijalg, üheksavägine, seller, maapirn, kurk, pipar roheline, sibul, küüslauk, tomatid, peet, kapsas, porgand, türgi uba, aprikoos, lodjapuumarjad, pohl, astelpaju, joovikas, mustikas, kibuvits, toortatar, kaer, oder.
  • Tänu ühes taimes hulgaliselt (mitmeid sadu) sisalduvatele toimeainetele on võimalik oma jõududega koostada vajaliku ülesandega fütopreparaat, et:
  1. Normaliseerida süsivesikute ainevahetus, kõhunäärme ja soolestiku tegevus.
  2. Toimida insuliinisarnaselt, vähendada glükoosi sisaldust veres, suurendada glükoosi tagavarasid organismis.
  3.  Stimuleerida beeta - rakkude talitlust, insuliini tootmist. Suurendada või vähendada insuliini imendumist verre.
  4. Suurendada insuliini toime efektiivsust, rakkude tundlikust insuliini suhtes, vähendada  rakkude membraanide läbitavust insuliinile.
  5. Kaitsta beeta-rakke lõplikust hääbumisest.
  6. Tugevdada immuunsüsteemi, kõrvaldada immuunpuudulikkus, taastada immuunsüsteemis vajalikud lülid, suurendada antigeenide ja keharakkude eristuse võimet.
  7. Peatada beeta-rakkude ründamine, käivitada nende taastumine ja uute loomine.
  8. Käivitada ja tugevdada organismi isetaastumise ja iseravimise protsessid.
  9.  Vähendada ja välja ravida suhkurtõve poolt tekitavaid tüsistusi, kaasnevaid kroonilisi haigusi.



    ► Kasutada ära fruktoosi omadusi. Rakud ei vaja fruktoosi omastamiseks insuliini, nad võivad kasutada seda glükoosi asendajana. On tõestatud, et suhkruhaiged omastavad hästi fruktoosi. Fruktoos reguleerib glükoosi taset veres, eriti hästi füüsiliste harjutuste ajal. Võimalikult rohkem tarvitada toiduaineid, millised sisaldavad fruktoosi. Tarvitada taimi, juur- ja puuvilju, milledest organism ise valmistab fruktoosi või vajadusel nende abil muudab glükoosi fruktoosiks. Organism vajab fruktoosi umbes 50 g päevas.

    ► Kasutada mee (naturaalse, mitte suhkru söötmisega mesilastelt saadud) omadusi.
  • Ajutegevuse normaliseerimiseks ja tugevdamiseks suhkrutõve ravi puhul on vaja piisavalt glükoosi. Sealjuures neuronid ei vaja insuliini selle omistamiseks (vt ITK, ptk 20). On arvamusi, et toitumine, millega väga äärmuslikult piiratakse glükoosi sissetoomist või sünteesi organismis, tekitab suhkruhaigetel glükoosi (energia) puuduse ajus –vajalikul tasemel ei saa töötada taastumis- ja iseravimehhanismid. Nimelt sellepärast tekivadki paljudel juhtudel tüsistused.
  • Kõige paremaks organismi varustajaks glükoosiga ja fruktoosiga on mesi. Mees sisalduvad suhkurtõve puhul vajalikud vitamiinid, mikroelemendid, aminohapped, insuliinisarnaselt toimivad ja kõhunäärme tegevust stimuleerivad ained. Juba keskaja kuulus arst Ibn Sina (Avicenna) ravis edukalt suhkurtõbe, kasutades fütopreparaate ja meesegusid. Mee tervendavale mõjule suhkurdiabeedi puhul viitavad ka paljud kaasaegsed Austraalia, Bulgaaria ja Venemaa ravitsejad ning arstid.
  • Mesi ei peaks olema suhkruhaigele keelatud produktide hulgas. Suhkurtõve ravil soovitatakse tarbida päevas kokku 3 (looduslike vahenditega ravimisel isegi 6) tl mett (arvestuslikult umbes 2,5 leivaühikut), sealjuures meesegude kooseisus või koos raskesti omastatavate produktidega, et glükoosi tase veres ei tõuseks väga kiiresti. Võimalusel tarvitada enne sööki.



    ► Kasutada toortatra („roheline“, hele tatar) tervendavat toimet. Tatar sisaldab palju aineid (vt raamatut V. Mihkelsoo ja N. Vahtramaa „ Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja“), millised on vajalikud nii üksikult kui ka ühiselt suhkrutõve ravil puhul.
  • Tatar pole geneetiliselt modifitseeritud, tema kasvatamisel ei saa kasutada herbitsiite (hääbub), ta kasvab hästi mahedalt. Maitseomaduste ja toiteväärtuse poolest on sobiv igapäevaseks tarbimiseks, normaliseerib ainevahetust. Temast võib valmistada väga erinevaid toite nii hommikusöögiks, kui ka igaks söögikorraks (vt raamat N. Vahtramaa, L.Virkus, A. Mihkelsoo, „Tatratoidud pilafist šokolaadikoogini" ja  info tervendavast hommikusöögist.
  • Tõstab veresoonte seinte tihedust ja elastsust, parandab vereringlust kapillaarides, suurendab hemoglobiini taset veres, parandab seedimist, takistab ateroskleroosi arengut, tugevdab immuunsüsteemi, viib organismist toksiine välja, kaitseb maksa rasvumise eest, säilitab optimaalsena vererõhu, kaitseb silmanägemist, vajalik aju tööks, alandab glükoositaset veres, aktiveerib insuliini toimimist.

    ► Traditsioonilises India (ajurveeda) ja Hiina meditsiinis on olemas koolkonnad, millised oskavad lõplikult välja ravida suhkrutõbesealjuures taastades täielikult kõhunäärme endokriinse tegevuse. Ravimise taktika ja strateegia koostamisel arvestatakse igakülgselt vanust, haige organismi iseärasusi, haiguse hooletussejätmise astet, immuunsüsteemi , seedetrakti, soolestiku mikrofloora seisundeid, kasutatakse õiget toitumist, toitumise režiimi, vajalike taimede toimet ja nõelravi.

    ► Suhkurdiabeeti ravitakse edukalt Hiinas, Indias, Tais, Venemaal, Israelis, Itaalias. Erilisi raskusi ei ole II tüübi suhkurdiabeedi väljaravimisel. Mitmete küsitluste alusel on väljaselgitatud, et praegu juba 40% patsiente kasutavad paralleelselt meditsiinilise raviga fütopreparaate, 31% ravivad ennast alternatiivsete meetodite ja vahenditega. Kui sealjuures jälgitakse pidevalt süsivesikute tarbimist, sisseviidavate insuliini või tablettide hulkade kompenseerimist (regulaarselt minimaliseerides insuliini või tablettide hulka) ja kõrvaldatakse organismi funktsioneerimise takistusi, siis on võimalik saada terveks 1-4 aasta jooksul, olenevalt tegutsemise oskusest, õigest toitumisest ja looduslike vahendite kasutamisest.

  1. Suhkurhaiguse väljaravimine on vaja organiseerida etapiliselt:
    1) Teha vajalikud analüüsid. Analüüsida ja hakata kõrvaldama haiguse tekkimise põhjusi (vt ITK). Analüüsida ja hakata kõrvaldama võimalikke talitlemistakistusi organismis (vt ITK). Hakata tegelema füüsiliste harjutustega, õige ja regulaarse toitumisega (vt ITK). Normaliseerida kehakaal, parandada elukvaliteet (vt ITK). Regulaarselt püüda kiiremini kõrvaldada diabeedi sümptomeid ja tüsistusi. Osutada abi organismile kroonilistest haigustest lahti saamiseks. Maksimaalselt paremini kompenseerida sisseviidavate insuliini või tablettide hulk, tagada normaalne glükoosi tase veres ja sisseviidava insuliini ja tablettide minimaalne hulk.



    2) Hakata stimuleerima insuliini tootvate beeta-rakkude vahetust, taastumist, regenereerimist ja uute loomist. Tugevdada immuunsüsteemi ja hakata kõrvaldama organismi autoimmuunset reaktsiooni oma beeta – rakkude vastu. Organiseerida looduslike vahenditega ja oma tegutsemisega parem kaitse ja võitlus herpesviiruslike infektsioonidega (võivad arendada autoimmuunseid reaktsioone), tagada organismile vajalike toiteainete kogus glükolüüsi, glükogeneesi, glükoneogeneesi, insuliini tootmise ja omistamise protsesside normaalseks toimimiseks. Võidelda stressiga (vt ITK, ptk 11).
    3) Kontrollida regulaarselt vajaliku hulga beeta-rakkude tekkimist (C-peptiidi hulga järgi) ja autoimmuunse reaktsiooni puudumist (fermendi dekarboksülaasi glutamaadi antikeha järgi). Aidata organismi diabeediga tekkinud tervise häiretest lahti saamiseks tervisliku toitumisega ja õigest eluviisist kinnipidamisega. Vähendada uute talitlemistakistuste tekkimist ja arenemist, autoimmuunse reaktsiooni tekkimist.
    4) Praktika näitab, et esimese etapi peale võib kuluda umbes 3 kuud, teise etapi peale kuni 6 kuud, viimase etapi peale 3 kuni 24 kuud olenevalt inimese tegutsemise regulaarsusest ja soovitustest kinnipidamisest. Suhkurdiabeedist garanteeritult lahti saamiseks võib maksimaalselt kuluda 4 aastat, aga paljudel juhtudel mitte rohkem kui 3-6 kuud või isegi 1-3 kuud tegutsedes ainult antud alusprogrammi alusel.
    5) Allpool on toodud konkreetne esmase tegutsemise alusprogramm. Sellega pannakse paika tervenemise protsess ja analüüside abil saab jõuda selgusele, kuidas diabeet allub ravimisele, kas kõike tehakse õigesti, millised tervisehäired vajavad spetsiaalset lähenemist (spetsiaalsete preparaatide valmistamine jne).
    6) Alusprogramm on samas ka kontrollprogramm, mis näitab, kas organismis käivitusid vajalikud taastumis- ja iseravimisprotsessid. Kui ei, siis tuleb programmis teha vajalikud muudatused, pöörata tähelepanu juba haiguse konkreetsetele külgedele. Praktika on näidanud, et 80% juhtudel viib see programm täielikule tervenemisele 1-3(6) kuu jooksul.
    7) Pärast alusprogrammi edukuse ilmnemist tuleb hakata koostama ja täitma programmi kõhunäärme beeta - rakkude täieliku taastamise ja autoimmuunsuse kõrvaldamise eesmärgil. Samas hakata tegutsema teiste olemasolevate haiguste või suhkruhaiguse tõttu tekkinud haiguste vaoshoidmise, edasiarenemise takistamise või üldse kõrvaldamise eest. Nimetatud tegevus, nagu näitab praktika, võib kesta 1-4 aastat (olenevalt suhkruhaiguse tüübist, inimese enda tegevusest).



    Alusprogramm tervenemise käivitamiseks
  1. Võimalusel organiseerida C-peptiidi (näitab, kas ja kuivõrd tegutsevad beeta - rakud kõhunäärmes), glükoliseeritud hemoglobiini (näitab, milline on keskmine suhkrutase veres) ja fermendi dekarboksülaasi glutamaadi antikeha (näitab, kas ja milline on kõhunäärme beeta - rakkude autoimmuunne hävimine immuunsüsteemi poolt) koguste mõõtmine veres. Sisse viia tegutsemise, sümptomite jälgimise ja tehtud analüüside päevik päevade ning nädalate lõikes.
  2. Jätkata arsti poolt määratud asendusteraapia programmi (insuliini süstid, tabletid, dieet) täitmine. Maksimaalselt paremini kompenseerida süsivesikute tarbimine, sisseviidavate insuliini või tablettide hulk, regulaarselt minimaliseerides seda. Regulaarselt mõõdetav ( 2-3 või nädala jooksul)  glükoositase peab olema mitte vähem kui 6-7, kuid mitte üle 8 mmol/L.
  3. Analüüsida ja hakata kõrvaldama haiguse tekkimise põhjust (põhjusi) (ITK lk 386 järgi).
  4. Analüüsida ja hakata kõrvaldama võimalikke talitlemistakistusi organismis (vt ITK sisukorda, lk 6-11).
  5. Igal juhul pärast kindlaks tegemist kõrvaldada toitumisvead (vt ITK, ptk 10), kõrvaldadaliikumisvaegus (vt ITK, ptk 6), unetus (vt ITK, ptk 17), veepuudus (ITK, ptk 4), panna paika organismis happe-aluse tasakaal (vt ITK ptk 12), hakata kõrvaldama organismis olevat toitainete defitsiiti (vt ITK, ptk 3), abistada organismi vabaneda parasiitidest, mustusest ja aktiveeridatema puhastussüsteem (vt ITK, ptk 7,8).


    Fotol: Virgo Mihkelsoo loeng Valgamaa Suhkruhaigete Seltsile.

     
  6. Toitumine 
    5-6 söögikorda päevas (arvestuslikult iga 2 tunni tagant), pidada kinni režiimist (lubatud ajanihked mitte üle 15 minuti), süüa aeglasemalt ja väikeste portsjonitega, hästi mäluda, söömine lõpetada alati väikse näljatundega. Pidada leivaühikute ja toidu kalorsuse üle arvestust. Jälgida, et organismi saabuks alati rohkem aluselisi produkte ja happe-aluseline vahekord oleks kergelt leeliseline. Tagada igapäevane ühesugune leivaühikute ja kalorite kogus toidus. Toit peab alati olema värske. Mitte tarvitada kuuma ja isegi liiga sooja toitu, lülitada menüüsse rasvu, road peavad olema suurema tihedusega, sisaldama rohkem kiudaineid, loobuda püreedest (tulemusena aeglustub glükoosi imendumine verre). Päeva menüüs peaksid regulaarselt olema toidud tatrast.
    Kohvi asemel tarvitada kohvi sigurist, maapirnist, tatrast. Kofeiin rikub organismi võimet kontrollida suhkru sisaldust veres, suurendab stressi ja sellega suhkru sisaldust veres.
     Janu kustutamiseks tarvitada päeva jooksul vedelat tatrakörti (või kördi leent, tarvitades paksema osa segatuna purustatud linaseemnetega)Kördi keetmine: 0,5 klaasile toortatra peentangule lisada 3 klaasi vett ja keeta 3-5 minutit kuni valmimiseni.
    ► Toidu maitsestamiseks kasutada kaneeli (kuni 6 g päevas) - tõstab rasvrakkude tundlikkust insuliini suhtes, kiirendab üleliigse glükoosi väljaviimist verest.
    ► Täielikult loobuda piimatoodete (va hapupiim), riisi, manna, suitsutatud toodetest, loomsetest rasvadest, margariinist, majoneesist, hapukoorest, mahladest, produktidest, millistes on kiiresti omistatavad süsivesikud. Mitte tarvitada ohtikke produkte, millised sisaldavad suhkurtõve, mao-sooletrakti haigestumisi, düsbakterioosi, neeru- ja maksahaigusi provotseerivaid ja esilekutsuvaid aineid (vt ITK, lk 195-197). Arusaadav, et samuti peab loobuda õlust, viinast, suitsetamisest, hamburgeritest, friikartulist jne.
    ► Soovitav on tarvitada oliiviõli, juurvilju (3 korda päevas), musta leiba, kala, väherasvast liha, muna, pähkleid ja teisi produkte, milliste glükeemiline indeks on väike. Puuvilju tarvitada vähem ja ainult tervetena.
    ► Rohkem tarvitada toortatart, idandatud tatart, sibulat, küüslauku, sellerit, mädarõigast, porgandeid, mustikaid, pohli, vaarikaid, harilikku kapsast, türgi ube, soolaheeringat.


     
  1. Abitoitumine (isegi siis, kui mingeid komponente ei saa kohe muretseda): 
    1) Pesta soodaga puhtaks 3 keskmise suurusega maapirni mugulat ja süüa ära koos koorega 3 võrdse portsjonina päeva jooksul 30 minutit enne sööki (tervena, riivituna, salatile lisatuna). Märkus. Saab osta turult või aiapidajate käest.
    2) Valmistada hapupiimasegu:
  • mahe toortatrajahu,
  • maapirn (pulbristatud kas ürt või/ja õied), või mugulad),
  • suir (või õietolm),
  • üheksavägine(pulbristatud kas ürt või/ja õied), 
  • Kreeka pähkel ( peenestatud pähkel),
  • purustatud linaseeme värskelt,
  • kaneel.
Kõiki võrdselt peale kaneeli (viimast võtta kolm korda vähem). Õhtul 2 sl valmis segu segada 1 klaasi hapupiimaga ilma säilitusaineteta ja 2 tl meega. Hommikul süüa ära enne hommikusööki (või tema asemel), süües peale 1 riivitud roheline õun. Ühe tunni jooksul midagi rohkem mitte süüa. Hommikul valmistada sama segu hapupiimaga õhtuks, milline süüa ära enne õhtusööki.
Märkus.
                  1. RemedyWay OÜ –l on kavas valmistada spetsiaalne segu „Remedyway SH-1“.
                  2. Vahel isegi aitab ainult segu toortatrajahust meega.


3) Valmistada ja tarvitada 2-3 klaasi tatrakisselli C vitamiini sisaldavate marja- või puuviljapüreega (vt raamatuid "Eestimaine tatar…, „Tatratoidud…)


4) Valmistada teesegu:
  • tatar (peenestud või pulbristatud ürt (ja) õied),
  • maapirn (peenestatud kas ürt või/ja õied), või pulbristatud mugulad),
  • sigur (peenestatud või pulbristatud juured),
  • mustikas (lehed ja/või kuivatatud (pulbristatud) marjad),
  • pohl (lehed ja (või) kuivatatud (pulbristatud) marjad),
  • piparmünt (peenestud või pulbristatud ürt (ja) õied),
  • viirpuu (peenestatud lehed või/ja õied või kuivatatud (pulbristatud) marjad),
  • Kreeka pähkel (peenestatud lehed või pähklid),
  • seller (peenestatud varred või lehed või (pulbristatud) juur),
  • türgi oad (peenestatud rohelised või kuivatatud (pulbristatud) kaunad)
  • lina (värskelt peenestatud linaseeme)

    vahekorras 3:10:3:5:5:3:2:3:3:10:10. 3 spl segu panna õhtul termosesse, valada peale 2 klaasi keevat vett ja tarvitada 0,7 klaasi 3 korda päevas söögikordade vahel.
Märkus. 1. RemedyWay OÜ -l on kavas valmistada spetsiaalne segu „Remedyway SH-2“.
  1. Paranemise ilmnemisel (üheaegselt peaksid vähenema ka diabeedi tõttu tekkinud (tekkivad) tüsistused) tuleb ka edaspidi pidevalt hoolitseda sisseviidavate insuliini või tablettide hulga ja veres oleva glükoositaseme parema kompenseerimise ja eest. Paranemisel üldse neist loobuda.
  2. Pärast alusprogrammi edukuse ilmnemist tuleb hakata koostama, konsulteerides vastavaid kogemusi omavate arstidega, fütoterapeutidega, naturopaatidega või ravitsejatega ja täitma programmi kõhunäärme beeta - rakkude täieliku taastamise ja autoimmuunsuse kõrvaldamise eesmärgil. Samas hakata tegutsema teiste olemasolevate haiguste või suhkruhaiguse tõttu tekkinud haiguste vaoshoidmise, edasiarenemise ja/või nende kõrvaldamisega. Nimetatud tegevus, nagu näitab arstide praktika, raskest suhkrutõvest võib kesta 1-4 aastat (olenevalt suhkruhaiguse tüübist, inimese enda tegevusest). Praktika on näidanud, et 80% juhtudel viib see programm täielikule tervenemisele 1-3(6) kuu jooksul.
Autoriõigustega kaitstud, 2014. a lõpus ilmuva V. ja L. Mihkelsoo raamatu "Isetervendaja käsiraamat – sinu organism on võimeline väljaravima igasuguse haiguse (ka vähi) – ainult aita teda" väljavõte vastavast peatükist. Avaldatud mais 2014.a.

Sunday, May 18, 2014

mandalad


 Need mandalapildid on võetud valgusesaar.ee e-poest. Kuna mul hetkel ostmiseks vabasid vahendeid ei jätku, siis pean piirduma arvutiekraanil vaatamisega. Aga kel vähegi raha üle, see telligu omale originaalid ära. Valik on seal muidugi palju-palju laiem.



Thursday, May 15, 2014

Ei mahu ikka veel tuuleparkide teema mulle hinge...

Siiani pole ma veel saanud vastust küsimusele, mitu barrelit naftat kulub selleks, et kasutada ühte hiiglaslikku tuulegeneraatorit. Etapid peaks olema järgmised:
1. rauamaagi kaevandamine (või vanaraua kogumine?),
2. selle transport ahjudesse (või mistahes nimetus sel siis ka poleks),
3.  raua valmistamine,
4. detailide valmistamine,
5. detailide töötlemine korrosioonikaitevahenditega ja/või värvimine, millele eelneb nende vahendite tootmine.
6. ei tohiks unustada tootmiskäigus tekkiva prügi utiliseerimist
7. detailide transport ja monteerimine
8. edasiste hooldustööde jaoks kulutatud kütus, sest jala ju tuugeni juurde ei kõnni.
9. hooldustööriistade ja -vahendite tootmine ning sellega kaasneva prügi (kulunud tööriistad, tühjad kanistrid vms) utiliseerimine,
10. tuugeni remont (ma veel ütlen teile, et need tuugenid saavad pidevalt rikki minema - ma siiralt loodan seda, sest see oleks paras karistus arednajatele ja rajajatele selle eest, et nad meist takniga üle sõidavad),
11. tuugeni kasutusaja otsasaamisel selle lahtimonteerinime ja detailide ära transportimine
12. metalli ümbertöötlemine

kaudselt võib kindlasti mingi koefitsendiga sisse arvestada ka kõikide tootmiseks ja paigaldamiseks vajaminevate seadeldiste ehitamine (metallitöötlusseaded, transpordivahendid, hooldusvahendite tootmistehased jne jne jne)

Ja kindlasti jäi mul veel üht-teist vahele, sest kohe ei tule kõik meelde.

Kui me nüüd kõik need barrelid kokku arvutaks, kas siis ei saaks mitmesaja tuuliku kohta kolosaalset numbrit? Kardan, et saab küll. Ja kui palju me saaks selle naftaga juba praegu elektrit toota? Ma arvan, et päris palju.

SÄH, SULLE, ROHELIST ENERGIAT!!!!

Kas on tõesti sel kõigel mõtet? Kas on vaja lõhkuda kaunist merevaadet, kalade loomulikku elukeskkonda, lindude rändeteid? Kas on vaja riskida visuaalse ja mürareostusega, vibratsioonide ja võngete tekkega kohaliku rahva tervise nimel? Kas tõesti pole muud lahendust? Kas tõesti paneb raha kõik asjad paika? Kelle jaoks see kasulik on?

Miks ei võiks hakata mõtlema sellele, kuidas elektrit vähem tarbida? Ja kas on üldse kõike seda kraami vaja, mida igasugused tehased toodavad? jne jne jne




Wednesday, May 14, 2014

Tuugeniteema! Suur raha hiidlasi ei huvita?

Ostsin Hiiu lehest artikli ja tean, et teen pattu, et seda siin teistele tasuta edasi jagan, aga teema on selline, et peaks jõudma nii paljude inimesteni, kui vähegi võimalik. Seega loodan Hardalt kergemat karistust.

Artikli copy-paste on siin:
Kuigi Hiiu vallajuhtide ja Loode-Eesti meretuulepargi arendaja vaheline ühiste kavatsuste protokoll lubab hiidlastele tulevikus rikastumist ja palju raha, näib, et hiidlasi see lihtsalt ei huvita.
Maahommiku saates kordas OÜ Nelja Energia juht Martin Kruus kolm korda, et meretuulepargil on väga palju pooldajaid. Kruusi põhjendused on, et meretuulepark on Hiiumaast piisavalt kaugel ja reaalset mõju sellega Hiiumaa elule ei kaasne ning hiidlased näevad selles Hiiumaa uut arenguvõimalust.
Avalikkuse huvi seda ei kinnita, kuigi tsiteerides Maahommiku saatejuhti: “Kingitusi puistatakse nagu lennukilt.” Kolmapäeval Kärdla kinosaalis peetud avalikul arutelul osales 16 inimest. Suurem osa neist ühiste kavatsuste protokolli algatanud valimisliidu Üks Hiiumaa, Hiiu vallavolikogu või linnavalitsuse liikmed ning kuus osalejat mujalt. Kõrgessaare vaba aja keskuses peetud arutelul oli huvilisi kümmekond, neist vaid kaks väljastpoolt.
Kärdla arutelul ütles vallavanem Georg Linkov, et tema on oma otsuse teinud ja toetab protokolli allkirjastamist.
Üks arutelul osalenud ja koostööprotokolli algatanud valimisliidu Üks Hiiumaa liige ütles, et tema arvates see, et inimesed aruteludele ei tulnud, on märk sellest, et nad usaldavad algatajaid ja leiavad, et koostöö tuulepargi arendajatega on hea asi.
Kuhu nad kiirustavad?
Hiiu Leht uuris mitteosalemise põhjusi mõnelt, kes Facebookis aktiivselt meretuulepargi teemalistes aruteludes osalenud. Mitmed neist ütlesid, et olid muude asjadega hõivatud või et nad ei võta eelnimetatud protokolli tõsiselt.
Aira Toss nimetas arendajate rahalubadusi suureks mulliks ja ütles, et kuna “kogu trall käib stiilis “Hiiu valla kodanike hüvanguks””, ei ole tema Käina valla kodanikuna sellesse teemasse eriti sisse läinud. “Mulle tundub, rõhutan sõna tundub, et Hiiu valla juhid kiirustavad kuskile liiga kiiresti, ilma, et neil oleks aega mõelda. Arendajate kiirustamine on täiesti arusaadav, aga vallajuhtide oma veidi arusaamatum – eelkõige ei saa ma aru sellest, miks nad endast “poliitilised laibad” tahavad teha. Kas nad tõesti ei saa aru, et Hiiumaal ei ole võimalik niimoodi inimestest üle sõita? Ma arvan, et Jaanus [Valk] ei saa tegelikult ise hästi enam aru, et mida ta teeb. Ta unustab ära, et hiidlased lihtsalt kardavad tuuleparke ja inimestele, kes midagi kardavad, ei saa peale pressida volikogu otsusega mingisugust lahendust, öeldes, et see on Teie jaoks kasulik, miks Te totud aru ei saa, et see kasulik on.”
Juta Ülemaantee ütles, et hinges kripeldab, kuna ta ei saanud tuulepargi-teemalisest üritusest osa võtta. “Eks ma natukene lootsin siiski, et mingi info üritusel räägitust ka üldsuse ette jõuab, sest ei saa ju olla nii, et need sada-kakssada inimest (ma täpselt ei tea, palju rahvast oli), kes arutelul osalesid, saavad otsustada ja kinnitada kogu Hiiumaa elanike arvamust.” Ülemaantee ütles, et teda ei üllataks, kui teabepäevadel käis kohal just see osa saareelanikest, kellele on suurte lubadustega juba korralik ajuloputus ära tehtud.
“Seda ma kohe kindlasti ei usu, et tuuleparkidega mingit raha või õnne kaasnema hakkab. Enda mätta otsast kiigates ma kuskilt rahalaegast silmapiiril terendamas ei näe. Minul näiteks rahaline seis küll mingeid soodusaktsiaid lubada ei võimalda. Hea, kui arved makstud saan ja leiva ka lauale. Üle ei jää küll midagi,” rääkis Ülemaantee ja küsis, kas nüüdseks on asi juba lõplikult otsustatud ja tagasiteed enam pole.
Käina ja Emmaste ühinemist ei aruta
Käina vallavolikogu esimees Üllar Padari ütles, et volikogu ei ole arutanud Hiiu valla ja Nelja Energia ühinemist ühiste kavatsuste protokolliga ja neil on selle arutamiseks ka liiga vähe infot. “Kui Hiiu vald seda soovib, võiks seda arutada HOLi volikogus, kus peaks selgeks saama kõnealuse protokolli võlud ja valud,” pakkus Padari, kes juhib ka Hiiumaa omavalitsuste liitu (HOL).
Emmaste vallavanem Tiit Paulus ütles, et protokolliga ühinemist volikogus arutatud ei ole, kuid Emmaste vallavolikogu ühtne seisukoht on, et ollakse liiga suurte tuuleparkide vastu Hiiumaa maismaal ja rannikumeres.
Paulus ütles, et tema hinnangul ei ole Nelja Energia lubadused reaalselt täidetavad. Ka on tuulepargi mõjud keskonnale, ja mitte üksnes arenduspiirkonnas, vaid üldisemalt, veel väga ebaselged: “Kuidas hakkavad tuulikud mõjutama kalavarusid, lindude, hüljeste pesitsemist, milline on müra ja vibratsiooni mõju loodusele. Lisaks kitsenevad kalapüügivõimalused nii tuulepargi ehitusperioodil kui hiljem. Ka visuaalne pilt Hiiumaa rannikust saab kindlasti pikkadeks aegadeks teise väärtuse. Ja kui peaks hakatama rajama lagedaid liinitrasside koridore läbi Hiiumaa metsade, siis millised tagajärjed see loodusele kaasa toob,” loetles Paulus.
Maahommiku saates selgitas Hiiu kaluri traallaeva kapten Vjatšeslav Utjupin, et kaks kalapüügipiirkonda on üsna meretuuleparkide lähedal, kolmas täitsa kõrval. Utjupin ütles, et see seab traalpüügile teatud piirangud. Ta ei osanud öelda, kas tuuleparkide ehitus ja hilisem müra kaladele kuidagi mõjub, kuid kinnitas, et kala on väga tundlik loom ja ette on raske öelda, kuidas ta käituma hakkab. “Kui ehitus kestab aastaid, siis on siin aastaid sogane vesi ja niikaua me lihtsalt ei saa siin püüda,” oletas Utjupin.
Merealade planeering
Enne ühiste kavatsuste protokolli tutvustas maavalitsuse osakonnajuhataja Aivi Telvik Kärdla kokkusaamisel Hiiumaa merealade teemaplaneeringut, mis määrab ka tulevaste meretuuleparkide asukohad. Mais on kavas planeering kooskõlastada, 5. juuni seminaril seda tutvustada. Siis saab veel teha põhjendatud ettepanekuid ja nende alusel saab planeeringut korrigeerida. Telvik rõhutas, et ettepanekud peavad olema põhjendatud, mitte lihtsalt stiilis “Me ei taha!”.
Hiiu valla ja Loode-Eesti meretuulepargi arendaja OÜ Nelja Energia Ühiste kavatsuste protokolli tutvustas Hiiu vallavolikogu esimees Jaanus Valk.
Maimu Juhe ütles, et tuulepargi tulekut ei saa otsustada Hiiu vallavolikogu liikmed üksi, kuna see puudutab kogu saart.
Valk kinnitas, et tuulepargid saare rannikumerre rajatakse niikuinii ning koostööst meretuuleparkide arendajatega on Hiiu vallal ainult võita, eelkõige raha. “Mitte ükski meist ei taha Hiiumaale halba,” kinnitas volikogu esimees ning lisas, et Hiiu vallavolikogu arutelu ühiste kavatsuste protokolli üle jätkub.

Wednesday, May 7, 2014

Elekter ja tuulikud!!!

Elektrivarustuse kindlustab riik
Hiiumaa kõige aktuaalsemaks teemaks on viimasel ajal praamiliikluse kõrval kujunenud elektrivarustus. Eesmärk on ju hea – et Lääne-Eesti saarestik oleks ühendatud ühtsesse energiasüsteemi. See on eelkõige julgeolekupoliitiline küsimus, kuid tagab meile ka võimaluse uute tootmisvõimsuste rajamiseks, mis omakorda on uute töökohtade loomise eeldus.
Olen Hiiumaa elektrivarustuse küsimusega tegelenud aastast 2011, mil saarte ringtoite ehituse kavatsus lülitati valitsuskoalitsiooni lepingusse. See tähendab 110 kW liini väljaehitamist Leisist Kärdlasse ja võimsuste kasvades sealt edasi üle Vormsi Noarootsi.
See idee on kirjas ka praeguses koalitsioonileppes. Ja mis kõige tähtsam, see on õnnestunud esitada ettepanekuna riiklikku energeetika arengukavasse.
Viimasel ajal on ringtoite rajamise ideega hakanud spekuleerima tuulepargi arendaja, eesmärgiga tekitada avalik huvi oma ummikusse jooksnud projekti vastu, pakkudes kohalikele elanikele boonusena aktsiate omandamise võimalust
Lube ja lepinguid pole
Arusaamatuks jääb, miks on Loode-Eesti meretuulepargi arendaja asunud asju ajama tagurpidi. Hiidlaste seas köetakse huvi tuulepargi vastu üles olukorras, kus arendajal puuduvad riiklikud kooskõlastused ja load tuulepargi rajamiseks.
Tuulepargi rajamiseks vajaliku hoonestusloa andmine kuulub riigi pädevusse, vallal pole selles mingit rolli. See tähendab, et keskkonnauuringute tulemuste alusel otsustab loa andmise võimalikkuse riik. Aktsiate müügist Hiiumaa elanikele oleks mõtet rääkida aga alles siis, kui olemas on ka tuulepargi hoonestusluba.
2007. aastal võttis tuulepargi arendaja ASilt Elering välja liitumisloa tehnilised tingimused Harku alajaamas, mis tähendanuks merekaabli ehitamist Hiiu madalalt Harkusse. Arendaja lepingut ei sõlminud ja väljastatud tehnilised tingimused aegusid 2008. 2010. aastal esitas arendaja Eleringile taotluse liitumisvõimaluste ja eeltingimuste kohta. Elering väljastas arendajale eeltingimused nelja võimaliku liitumisvõimaluse kohta, kuhu saaks rajada 330 kW ühenduskaablid. Tuleb märkida, et eeltingimuste väljastamine pole kummalegi poolele juriidiliselt siduv. Tuulepargi arendaja pole Eleringiga peale 2010. aasta kirja mingeid ametlikke läbirääkimisi pidanud, et liitumise osas kokku leppida. Seda kummalisem on, et vald ja arendaja räägivad nüüd liitumiskohast Kanapeeksis. See võib olla unistus, mitte tegelikkus.
Ka aprilli algul Hiiumaal käinud Eleringi juhatuse liige Kalle Kilk ütles, et saarte ringtoitest üle Hiiumaal asuva Kanapeeksi alajaama luges ta ajakirjandusest.
Riik tõmbab pidurit
Omamata liitumise tehnilisi tingimusi, esitas arendaja 2010. aasta alguses tuulepargi hoonestusloa taotluse majandusministeeriumile. Kooskõlastusringil ei andnud ei siseministeerium ega keskkonnaministeerium sellele nõusolekut, kuna projektil puudus keskkonnamõjude hinnang. Samal ajal võttis valitsus vastu otsuse, et tuuleparkidele hoonestuslubade väljaandmine lõpetatakse, kuna riigile antud ülesanne tuuleenergia arendamiseks on täidetud. Sellega tuulepargi arendajate asjajamine riiklikul tasandil ka lõppes ja mingeid ametlikke käike pole enam tehtud.
Nüüd, mil on teada riigi seisukoht uute tuuleparkide rajamise osas – uusi tootmisvõimsusi toetatakse vaid ulatuses, mis on vajalik Eesti taastuvenergia eesmärgi täitmiseks kuni aastani 2020 – võime küsida, mida siis saab hiidlastele lahke lubadusena välja käidud ühiste kavatsuste protokollist. Võib öelda, et nende aktsiate eest, mida praegu rahvale pakutakse, saab vaid meretuult hingata. Aga seda saab ka ilma rahata.
Praegu ei ole küll märgata, et tuulepargil oleks riiklikul tasandil mingidki juured all.
Tuleb lisada, et arendusel puudub ka lootus Euroopa Liidu abirahade saamiseks, kuna Loode-Eesti meretuuleparki pole PCI (project on common interest) projektinimekirjades, millele on võimalik taotleda investeeringuabi (CEF). Samuti pole neil taastuvenergia kompensatsiooni võimalust, kuna tuulest toodetud elektri maht on piiratud 600 GWh’ga aastas ja ligilähedases mahus Eestis tuulest elektrit juba toodetakse.
Avalikkusele on antud teada, et ühiste kavatsuste protokolli alusel alustavad Hiiu vald ja Hiiumaa meretuulepargi arendajad koostööd, kuid selge on ka see, et see paber ei võta eelpool loetletud takistusi meretuulepargi arenduse teelt. Riigikogu analüüsiosakonnahinnang tõi välja ka ühiste kavatsuste protokolli nõrkused: Hiiu vallale seatakse sellega kohustused, mida seadusandlus ei võimalda vallal täita ning lepingus pole tagatisi, et arendaja oma lubadusi täidab.
Üle 8000 vastuallkirja
Miks siis ikka soovitakse koostööprotokolli sõlmida enne, kui arendaja on saanud loa tuulepargi rajamiseks? Millele loodavad arendaja ja vald olukorras, kus riik on ise asunud lahendama saarte ringtoite küsimust ja olemas on otsus, et seda tehakse ühtse energiasüsteemi osana niigi?
Kui tuuleparkide rajamisel on seni olnud suureks takistuseks avalikkuse suur vastuseis Hiiumaal, siis ehk loodetakse lisada projektile väärtust, et asja edasi ajada ja anda kindlustunne järgmisele arendajale?
Me ei saa unustada, et kuhugi ei ole kadunud nende 8000 inimese hääled, kes andsid allkirja rajatavate tuuleparkide vastu. See dokument on jõus ja see pole kuhugi kadunud. Ekslik on arvata, et üle 8000 allkirjaga seisukohta saab muuta Hiiu valla 19liikmelise volikogu nende saadikute arvamusega, kes ühiste kavatsuste protokolli allkirjastavad. Need kaks arvu pole võrreldavad ja isegi kogu volikogu ei saa võtta vastu kogu Hiiumaa tulevikku määravaid otsuseid.
Kes tagab Hiiumaa julgeoleku?
Murettekitav on nende Hiiumaa poliitikute ja ka arendajate tegevus ajal, mil on teada riiklik kava ringtoite arendamiseks, kuid kes samal ajal kleebivad veel olematule tuulepargile ringtoite silti. Kui me seda silti tõe pähe võtame, oleme iseendid petnud.
Kes siis on meie saare julgeoleku, sotsiaalse ja majandusliku arengu tagaja? Kas riik või tuulepark, mille rajamiseks pole luba antud ja mida mina loodan, et ei tulegi. Mõelgem, kas saab lubada jagada hiidlastele tuulepargi aktsiaid, kui puuduvad load tuulepargi rajamiseks. Ja miks lubatakse hiidlastele ringtoidet, mida riik nagunii juba arendab?
Mõelgem hästi järele, mida see hiigeltuulepark meile annab ja mida kaasa toob. Elu tuleb vaadata tervikuna, nii, et igal muutusel on tagajärg. Seda, millised muutused toovad kaasa hiiglaslikud meretuulepargid, alajaam, mis ise tarbib rohkem elektrit kui kogu Hiiu saare tarbijad kokku, ja tohutud kõrgepingeliinide trassikoridorid – seda me ju veel ei tea.
TARMO MÄND
Riigikogu liige

Sunday, May 4, 2014

poolvääriskivide linke

http://www.kristalliteraapia.ee/

http://gemaddicts.com/

http://gemologyonline.com/Forum/phpBB2/viewtopic.php?f=34&t=15131

http://crystal-cure.com/

http://www.healing-crystals-healing-stones.com/#!jasper-healing-stones/c1wxj

http://www.madagascarminerals.com/pd-blue-agate-spheres-40mm.cfm

http://mrbead.co.uk/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=ga684&Category_Code=&Store_Code=1

http://mrbead.co.uk/
http://mrbead.co.uk/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=ga4384&Category_Code=peridot&Store_Code=1

Tuuleparkide teema jälle

 Panin siia Valimisliit Üks Hiiuma staatusest mõned pildid, kuna kohe ei viitsi läbi lugeda ja kardan, et õhtul ei leia enam neid FB avarustest üles...






Hea hiidlane!
Ootame Sind kaasa mõtlema-rääkima.
Hiiu Vallavalitsus korraldab meretuuleparkide teemalise (tulud, ohud jms) ning Hiiu Vallavalikogus menetluses oleva ühiste kavatsuste protokolli tutvustava avaliku arutelu:
Esmaspäeval 05 mai 2014 kell 18:00 Kõrgessaare Vaba Aja Keskuses (Tervisemaja , Tööstuse tee 25, Kõrgessaare alevik);
Kolmapäeval 07 mai 2014 kell 18:00 Kärdla Kultuurikeskuse kinosaalis (Rookopli 18, Kärdla).

Friday, May 2, 2014

Link kristallide juurde

Tegemist inglisekeelse e-poega, aga lingi panen siia pigem informatsiooni pärast, mida sealt ammutada saab http://crystal-cure.com

taldade refleksoloogia

Mis on refleksoloogia?


Refleksoloogia on ravi, mille käigus stimuleeritakse kindlaid kehaosi, et tuua esile muutus või vastus teistes kehaosades, eesmärgiga luua keha, mõistuse ja hinge vaheline  tasakaal.
Refleksoloogia pärineb Hiinast, kus seda on kasutatud juba tuhendeid aastaid. See teraapia  põhineb mõistmisel, et kõik kehaosad on omavahel seotud kanaleid pidi, läbi mille voolab eluenergia. Kui meie energiatase on madal ning pinged blokeerivad loomuliku voolamise, siis meie organsüsteem ei saa korralikult funktsioneerida.
Aastasadade jooksul on koostatud palju refleksoloogilisi kaarte, kus on ära toodud kõigi kehaorganite peegelduspiirkonnad kehapinnal. Kui meil on tekkinud näiteks jalatalla alla nahapaksend või konnasilm, võib see näidata mingi organi pikaajalist ülekoormust. Refleksoloog vajutab sõrmede või spetsiaalse pulgaga  erinevaid talla, käe, näo või kõrvapiirkondi ning leides valusaid tsoone saab informatsiooni organismi seisundist. Teraapia käigus saab terapeut tervikpildi inimese hetkeseisundist, aga ka kroonilistest ning ammu läbipõetud haigustest. Organism peegeldab kehapinnale info oma seisundeist ehk läbi valusate tsoonide palub abi ja jõudu vastava organi või süsteemi tasakaalustamiseks.  Kui inimese omad kompensatsioonimehhanismid enam ei toimi ning füsioloogiline homöostaas on häirunud, vajab ta proffessionaalse refleksoloogi abi.  Et refleksoloogilise tsooni mõjutamine annab tihti küllalt tugevaid reaktsioone, eeldab selle meetodi kasutamine eelnevat head koolitust ja töökogemust.  Nende meetodite keerukusaste on niivõrd kõrge, et kodus eneseravimiseks võivad osutuda ohtlikuks.
Tähtsamad terviklikud tsoonidesüsteemid on jalalabal, peopesas,  kõrvas ja koljul. On avastatud, et igal süsteemil on lisaks veel oma spetsialiseerumine. Jalalaba süsteem on spetsialiseerunud luustiku, liigeste, organite ehituslike kudede kajastamisele, kõrv närvisüsteemi ja hormonaalsüsteemi kajastamisele; kolju mentaalsete stresside kajastamisele.