Monday, December 16, 2013

gluteenitalumatusest ja kookosjahust

Originaalartikkel on siin http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/10-marki-sellest-et-sul-voib-olla-gluteenitalumatus#.Uq_-h7RmOfY

Nisus, rukkis, odras ja kaeras leiduva valgu – gluteeniga – on seostatud juba 55 haigust. Arvatakse, et 99% gluteenitalumatuse või tsöliaakiahaigusega inimesi ei saa kunagi oma haigusest teada ning et näiteks USA-s võib gluteenitalumatuse all kannatada 15% elanikkonnast.

Kui sul esineb üks järgnevatest sümptomitest, siis võid ka sina olla gluteenile tundlik.
  • Probleemid seedimisega, nagu näiteks gaasid, puhitus, kõhulahtisus või kõhukinnisus. Viimane esineb eriti tihti lastel peale gluteeniga teravilja tarbimist.
  • Keratosis pilaris – seisund, mille puhul esineb nahal palju väikseid karedaid täpikesi, mis võivad olla nahavärvi, valged, punakad või pruunikad. Tüüpiliselt asetsevad täpid õlavarte välimistel külgedel, kuid mõnikord ka reitel, põskedel ja otsmikul, harvem selja ülaosas. Arvatakse, et selle põhjuseks on rasvhapete ja A-vitamiini puudus, mis on gluteeni soolestikku kahjustava toime sekundaarne tulemus.
  • Väsimus, “udune“ mõtlemine või väsimus pärast gluteeniga toidu söömist.
  • Autoimmuunhaiguse all kannatamine, nagu näiteks Hashimoto türeoidiit (krooniline autoimmuunne kilpnäärme alatalitlus), reumatoidartriit, haavandiline koliit (kroonilist jämesoole põletikku põhjustav haigus), luupus, psoriaas, sklerodermia (nahahaigus) või multiskleroos.
  • Neuroloogilised sümptomid, nagu näiteks pearinglus või tasakaaluhäired.
  • Hormonaalse süsteemi probleemid nagu raskelt kulgev premenstruaalne sündroom, polütsüstiliste munasarjade sündroom või seletamatu põhjusega infertiilsus.
  • Migreenipeavalud.
  • Kroonilise väsimussündroomi või fibromüalgia diagnoos – tihti tähendavad need diagnoosid lihtsalt seda, et sinu arst ei oska väsimuse või valu põhjust välja selgitada.
  • Põletik, paistetus või valu sõrme-, põlve- või puusaliigestes.
  • Meeleoluhäired, nagu näiteks depressioon, meeleolukõikumised ja tähelepanu- ning keskendumishäire.

Kuidas testida gluteenitalumatust?
Kõige lihtsam meetod on elimineerida gluteen menüüst täielikult vähemalt 2–3 nädalaks ning siis taas seda tarbima hakata. Kuna see on väga suur valk, siis võib selle kehast välja puhastumine võtta aega väga pikalt, nii et mida pikemaks ajaks see enda toidust välja jätta, seda parem.
Kui sa tunned ennast gluteenivaba menüüga oluliselt paremini või kaasneb selle taas söömisega tervise halvenemine, siis on see teraviljavalk tõenäoliselt sinu jaoks probleemne. Kui eliminineerimismeetod sellele võimalusele viitab, siis diagnoosi kinnitamiseks on võimalik teha ka spetsiaalseid toidutalumatuse teste.

Kuidas gluteenitalumatust ravida?
Ainuke võimalus on gluteen menüüst 100%-liselt eemaldada. Isegi gluteenijäägid toidus võivad vallandada immuunsüsteemi reaktsiooni. Tõelise gluteenitalumatuse puhul ei toimi variant, et vahel harva seda endale lubatakse. On leitud, et tsöliaakiahaigusega inimestel suurendas kõigest kord kuus gluteeni tarbimine surmariski 600%.


xxxxxxxxxxxxx

 Teine artikkel kookosjahust on siin http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/kookosjahu-gluteenivaba-ja-kiudainerikas-alternatiiv-nisujahule#.Uq_-zLRmOfb

Inimesed, kes tsöliaakia, gluteenitalumatuse või seedimisprobleemide tõttu jätavad oma menüüst gluteeniga tooted välja, võivad seista tõsise väljakutse ees, sest püüdes gluteeni vältida, näib see äkitselt olevat igas toidus. Eriti võimatu näib alguses küpsetamine, kuna paljud gluteenivabad jahud on hoopis teiste omadustega. Gluteenivaba jahu valmistatakse kõige sagedamini maisi ja riisi baasil, mis ei pruugi olla tervislikum valik kui nisu. Mais võib sageli olla GMO ja rafineeritud riis on toitainetevaene süsivesik, mille ületarbimine võib tuua kaasa ülekaalulisuse ja diabeedi. Üks alternatiiv gluteenivabade küpsetiste jaoks võiks olla kookospiima tootmise kõrvalproduktina toodetav kookosjahu.

Kookosjahu on selgelt gluteenivaba, kuna tegemist ei ole teraviljaga. See sisaldab ohtralt kiudaineid ning vähem süsivesikuid kui teraviljajahud. Kookosjahu kiudainetesisaldus on kaks korda suurem kui täistera nisujahus ning viis korda suurem kui pruunist riisist valmistatud jahus. Kiudained on olulised veresuhkru reguleerimisel söömise järel, parandavad seedetegevust ning ainevahetust. Madal süsivesikute sisaldus tähendab seda, et kookosjahust küpsetised ei tõsta veresuhkrut väga kõrgeks, mistõttu võib see olla hea alternatiiv küpsetamisel ka neile inimestele, kellel on kalduvus metaboolse sündroomi ja veresuhkruprobleemide tekkeks ning südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel.
Erinevalt tavalistest nisujahust valmistatud küpsetistest võib kookosjahu kasutamine aidata ka ainevahetust kiirendada. Lisaks suurele kiudainetesisaldusele on selles ka ohtralt keskmise ahelaga rasvhappeid, millel on leitud viiruste, mikroobide ja seenorganismide vastane toime ning mis aitavad kiirendada ainevahetust, olles kehale kiireks ja mugavaks energiaallikaks. Üks teadusuuring näitas, et keskmise ahelaga rasvhapped olid ainevahetuse kiirendamisel kolm korda tõhusamad kui pika ahelaga rasvhapped. Kuna kookoses leidub rikkalikult seene- ja bakteritevastast kaprüülhapet ja lauriinhapet, siis saab seda kasutada igasuguste seenhaiguste raviks.
Mineraalide sisalduse osas väärib märkimist kookose suur mangaanisisaldus. Mangaan aitab paljudel teistel mineraalidel ja vitamiinidel paremini imenduda, toetab immuunsüsteemi, kilpnäärme tervist ning aitab kontrollida veresuhkru taset.

Kuidas kookosjahu kasutada
Kookosjahu on tekstuurilt kerge ja õhuline ning sobib hästi pannkookide ja muffinite valmistamiseks. Ka maitse poolest meeldib see paljudele tavalistest täisterajahudest enam. Kookosjahul on hea säilivus, kuid üsna madal suitsemispunkt (177 °C), seega ei saa sellega siiski valmistada väga kõrgeid temperatuure vajavaid toite.
Kuna see  absorbeerib kergesti vedelikke, siis saab sellega ka kastmeid ja suppe paksendada. Kõrge kiudainete sisalduse tõttu tasub kookosjahu kasutamisel suurendada küpsetistes vedelike hulka. Nisujahu asendamisel ei piisa puhta kookosjahu kasutamisest – seda soovitatakse jahusegule lisada umbes kolmandiku ulatuses. Kuna see ei sisalda gluteeni, mis vastutab jahu kleepuvuse eest, siis soovitatakse kookosjahuga küpsetamisel lisada rohkem mune, et suurendada taina koospüsivust. Samuti tasub otsida pigem retsepte, mis on algselt kookosjahu baasil loodud, et vältida ebaõnnestumisi. Mõningase harjutamisega võib kookosjahu olla gluteenivaba dieedi puhul väga hea asendusaine.

No comments:

Post a Comment