Wednesday, October 1, 2014

Kohvijooja rõõmud

Teksti kopeerisin siit http://akupunktuur.eu/kui-sinu-aju-tootab-kohvil/

Kas rõõm hommiku kohvist tekitab sinus süütunnet ? Kui jah, siis on aeg süütunne kõrvale heita! Uuringud näitavad, et kohvi joomine tugevdab mälestusi, võib vähendada dementsuse riski ja aeglustada aju vananemist.
Paljud  kohvitajad on teadlikud kofeiini stimuleerivast mõjust. Sa ilmselt tunned suuremat tähelepanelikust, energilisust ja suuremat kontsentratsiooni pärast oma igapäevast kohvitamist. Kuid kas oled kunagi olnud mures kohvi pikemaajalise mõju pärast oma tervisele juues üks või kaks tassi kohvi päevas? Erinevad uuringud mängivad kohvi kahjulikusega kui ping-pongi, kord on kahjulik, kord kasulik. Viimased uuringud pakuvad kohvitajaile häid uudiseid.
Neuroteaduslikud artiklid on täis uuringutest erinevate loomade peal ja kinnitavad et kofeiin parandab mälu. Mesilastel parenab mälu pärast kofeiinitatud nektari tarbimist. Väsimatud laborirotid esitavad kindlaid tõendeid, et kofeiini tarbimine aeglustab mälu vähenemist, vananemist ja aju degeneratsiooni.
Inspireerituna järeldustest loomade uurimisgrupiga, mille eesotsas oli Johns Hopkinsi Ülikooli  psühholoogilise ja ajuteadustesse dotsent  Michael Yassa, leidis, et kofeiinil on positiivne mõju ka inimeste püsimälule. Uuringud avaldati mainekas ajakirjas “Nature Neuroscience”. Uurimisgrupile manustati kofeiini (või platseebot) kohe pärast tarbeesemete piltide näitamist ja küsimusi, “mis tooted on mõeldud ruumis kasutamiseks ja mis väljaspool seda?”
Järgmisel päeval tegi igaüks läbi “üllatus” mälutesti, kus küsiti: “Kas olete neid pilte varem näinud?” Mõned pildid olid samad, mis eelmisel päeval, mõned olid uued ja mõned olid sarnased, kuid mitte identsed. Lihtsalt kofeiini inimeste rühm tegi vähem vigu.
See uuring erineb teistest eksperimente, sest uurimisgrupp võttis kofeiini tablette pärast piltide vaatamist. “Peaaegu kõik varasemad uuringud olid manustatud kofeiini e
nne uuringuid, nii et ei olnud selge, kas tulemus oli tingitud kofeiini mõjust tähelepanule, erksusele või oli tingitud muudest teguritest” ütles Yassa. “Kofeiini manustamisega pärast eksperimenti me välistasime kõik kohvi ergutavad mõjud meeldejätmisele ja veendusime, et kohvil on lihtsalt mälu stimuleeriv mõju ja ei midagi muud,”

Kofeiin ja dementsus
Kofeiini mõju uuringud dimentsusele ja aju vananemisele on eespool kirjeldatud uuringust oluliselt keerukamad. Uuringutest kofeiini mõju osas tervisele pikaajaliselt võrreldakse regulaarselt kohvijoojaid nendega, kes ei joo kohvi. Sarnased uuringud erimaades, erinevate toitumisharjumuste ja erinevate tervisliku eluviiside poolest olid erinevad.
Samas uuringud soome kohvi austajatega (soomlased on globaalse kohvitarbimise liidrid) leidsid, et juues kaks või kolm tassi kohvi päevas vähenes oluliselt risk haigestuda Alzheimerisse.
Sarnase uuringu on läbiviinud USA neuroteadlased, kes jälgisid kohvijoomist 65-88 aastastel, kes on hakanud näitama esimesi märke mälukaotusest. Kohvijo
omise vabatahtlike hinnati neuroloogiliselt neli aastat ja võrreldi neid kohvi mittejoojatega, Regulaarselt läbiviidud testide tulemused näitasid, et mõõdukas kofeiini tarbimine (võrdub umbes kaks- kolm tassi kohvi päevas) vähendas ohtu või aeglustas dementsuse teket.
Uuringut läbi viinud Dr Gary Arendash: “Kohv on odav, kergesti kättesaadav, läheb kergesti ajju ja sel on vähe kõrvaltoimeid. Veelgi enam, meie uuringud näitavad, et kofeiin ja kohvi näivad otseselt rünnata Alzheimeri tõve protsessis. “
On oluline märkida, et kohvi tarbimine on pöördvõrdelises seoses dementsusega.
Teised uuringud näitavad, et kohvijoojatel on väiksem tõenäosus surra südame haigustesse, hingamisteede haigustesse, insulti ja diabeeti.

Kui palju kohvi on liiga palju? 
Samas tarbides kohvi pidevalt ja hoides kofeiinitaset päev läbi kõrgel paneb see liigse koormuse neerupealsetele ja tekitab kroonilist stressi. Suur kogus kofeiini on kurikuulus selle poolest, et aitab kaasa pingest põhjustatud peavalude tekkele (mitte segamini ajada migreeniga). Samuti hävitab liigne kofeiinitase B vitamiini varud kehas ja suurendab stressihormoonide hulka. Väldi kiirel ja stressirohkel ajal kohvi joomist. See on kui bensiiniga tule kustutamine. Kui sa seda ei suuda siis kindlasti joo pärast kohvitamist  klaas vett peale.
Kofeiini mõju haihtumisel täheldatakse keskendumise ja tähelepanu langust. Kui juuakse kohvi väsimuse pärast siis peale kofeiini mõju haitumist väsimus suureneb oluliselt. Samas mõjub kohvi tühjale kõhule eriti tõhusalt. Oota paar tundi ja võid avastada kui raske on kontsentreeruda ja hoida tähelepanu soovitud tegevusel. Seega väldi kohvi joomist tühja kõhuga, seda eriti hommikuti.
Küsimuse peale “Kui palju kohvi on liiga palju?”vastas  Harvardi Ülikooli Tervise uuringute dr Rob van Cam: “Kui sa jood nii palju kohvi, et tekivad tõmblused, sul on raskusi uinumisel või unehäired, või tunned stressi ja ebamugavust, siis ilmselt sa jood liiga palju kohvi. “

No comments:

Post a Comment