Wednesday, October 1, 2014

Une vajalikkus!

Miks unega koonerdamine on halb teie mälule?

teksti kopeerisin siit: http://akupunktuur.eu/miks-unega-koonerdamine-on-halb-teie-malule/

Lisaks tasub vaadata seda 1 minuti lühivideot: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.igav.ee%2Fa%2F69816879&h=-AQHPfDr9

Lubades endale piisavalt hea kvaliteedilist und, võimaldame oma mõtlemisel ja mälutegevusel olla parimas seisundis.
Paljud meist ei saa omale lubada küllaldast head und, kas väikeste laste, vahetustega töö, stressi või unehäirete tõttu. Kui me ei saa regulaarselt piisavalt magada järgneb  suur muutus meeleolude kõikumisele ja vaimsele võimekusele. Siia alla kuulub ka meeldejätmise ja meenutamise taseme langus ja mälu oluline nõrgenemine.
“Ilma piisava uneta meie kognitiivsed võimed langevad, ehk mõtlemise protsessid ja võime teha kohaseid ja täpseid otsuseid õigel ajal, vähenevad,”kinnitab “Une Tervise Fondi” juhatuse esimees dr David Hillman. “Muud ebapiisava unega kaasnevad mõjud on reaktsiooniaja pikenemine, koordinatsiooni taju muutus, mälu nõrgenemine ja meeleolu järsk kõikumine.”
“Erinevad ahelad ajus on aktiivsed ärkvelolekul ja nende retseptoreid pommitatakse pidevalt,” selgitab dr Hillman. “kui sa ei maga korralikult, siis ei saa sinu aju, päevasel ajal. kohaselt teavet.”
Unepuudus võib mõjutada meie õppimist, inimestevahelisi  suhteid ja efektiivsust. “Irooniline, et inimesed püüavad vahel magada nii vähe kui võimalik, püüdes teha sel ajal võimalikult palju. Kuid tegelikult nad ei saa neid tegevusi teha sama hästi, kui siis, kui nad on saanud piisavalt magada, Eriti kehtib see õhtuste ja öiste õpingute kohta” ütleb dr Hillman.
Keskmine inimene vajab soovituslikult  kaheksa tundi kvaliteetset und, osad veidi rohkem, osad vähem. Lisaks vajavad lapsed rohkem und kui täiskasvanud.
“Oluline on meeles pidada, et viibida voodis 8 tundi, selleks, et tagada hea uni, ei ole laisklemine. See on füsioloogiliselt vajalik järgmise päeva heade tulemuste saamiseks,” ütleb dr Hillman,

Miks me ei saada piisavalt magada ?
“Une Tervise Fondi”poolt uuritud sagedasemad põhjused on:
-          Liiga palju kofeiini, alkoholi ja unerohtu
-          Vahetustega töö
-          Söömine ja joomine hilja õhtul
-          Suutmatus minna varem voodisse
-          Unehäired (nagu unetus, uneapnoe või rahutute jalgade sündroom)
-          Teised meditsiinilised seisundid ja rasedus
-          Ravimite kõrvaltoimed

10 nõuannet paremaks uneks
-          Loo regulaarne magamise aeg. Proovige minna magama samal ajal igal õhtul ja ärgata samal ajal igal hommikul.
-          Paljud kulutavad aega voodis lugemiseks, ärgates aga jäädakse voodisse pikamalt.  Sellisel juhul kulutame palju aega tarbetult, selle asemel, et oma ajul ja kehal lasta puhata.
-          Toimeta elektroonilised seadmed magamistoast välja. Televiisor, arvutid ja nutitelefonid jne mõjutavad sinu une kvaliteeti.
-          Püüa mitte kasutada arvutit, nutitelefoni või tahvelarvuteid üks tund enne magamaminekut.
-          Püüa lõdvestuda enne magamaminekut.
-          Ära tegele probleemidega enne magamaminekut.
-          Leia lõdvestuse tehnikad, mis sinu jaoks töötavad. Nendest pikemalt “Mälu tugevdamise ABC” kursusel.
-          Veendu, et sinu magamistoas oleks mugav: vaikne, pime magamistuba ja sobiva temperatuuri ja õhutuse reguleerimise võimalusega.
-          Väldi alkoholi, kofeiinijooke ja sigarette. Alkohol võib aidata küll uinuda  kuid häirib une kvaliteeti öösel. Kofeiin ja nikotiin sigarettides on stimulandid, mis võivad sind hoida ärkvel.
-          Kui sul on raskusi uinumisega väldi päevaseid uinakuid. Magamine päevasel ajal võib teha uinumise öösel raskemaks. Kui uinak on sulle vajalik, siis piisab 15- 25 minutist.
-          Väldi unerohtusid, välja arvatud erandlikel asjaoludel. Nad ei lahenda sinu unetuse põhjuseid.

 

No comments:

Post a Comment